Скоростной разрез верхней мантии под островными дугами северной и западной окраин Тихого океана - Гордиенко, В.В.; Гордиенко, Л.Я. (Геофизический журнал, 2015)
Побудовано швидкісні моделі верхньої мантії острівних дуг у північній та західній частинах Тихого океану за часом приходу поздовжніх сейсмічних хвиль на сейсмостанції в їх межах. Визначено аномалії, що можуть вказувати на дуже молодий геосинклінальний процес. Типова швидкісна модель верхньої мантії острівних дуг повністю узгоджується з адвекційно-поліморфною гіпотезою глибинних процесів.