Условия формирования железистых пород Среднего Побужья - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2015)
Обґрунтовано думку, що породи залізисто-кремнисто-карбонатної формації Голованівської шовної зони є ендогенними. Вони з'явилися синхронно з породами гданцівської світи Криворізько-Кременчуцької зони. Особливості складу формації та вмісних порід бузької серії можна пояснити перебігом геодинамічного процесу, різкою зміною складу глибинного флюїду, що супроводжував диференціацію розплаву астеносфери, а також кристалізацією в умовах, що відповідають гранулітовій фації метаморфізму. Специфічний склад порід формації спричинений змішуванням залишкових водних хлоридно-калієвих і глибинних карбонатно- фторидно-натрієвих флюїдів.