Моделирование реакции грунта при сейсмическом микрорайонировании строительных участков - Семенова, Ю.В. (Геофизический журнал, 2015)
Захист від руйнівних землетрусів вимагає надійних даних про поведінку ґрунту при землетрусах. У статті розглянуто підходи до визначення резонансних властивостей верхньої частини розрізу геологічного середовища під будівельним майданчиком для сейсмостійкого проектування. Аналізується розвиток наукових поглядів на лінійні і нелінійні моделі геологічного середовища. Розглянуто теоретичні передумови лінійного, еквівалентного лінійного та нелінійного моделювання реакції ґрунту на сейсмічні впливи при землетрусах. Проаналізовано переваги та недоліки цих методів і сформульовано критерії їх застосовності. Представлено і проаналізовано результати лінійного, еквівалентного лінійного та нелінійного моделювання реакції реальної ґрунтової товщі під реальним будівельним майданчиком у м. Києві на землетруси різних рівнів.