О возможных геолого-геофизических рисках и перспективах Чернобыльской зоны отчуждения - Шестопалов, В.М. (Геофизический журнал, 2016)
Розглянуто свідоцтва потенційного негативного впливу локальних западинних (мікрогео- динамічних) зон на безпеку АЕС. Установлено наявність западинних форм на проммайдан- чику Чорнобильської АЕС, включаючи майданчик будівництва нового безпечного конфайн- менту. Показано, що природа зон і характер їх впливу визначаються розломними структурами і сполученими процесами глибинної дегазації надр, які не можуть бути виявлені і вивчені традиційними методами інженерно-пошукових робіт при виборі майданчика АЕС. Висунуто припущення про те, що істотні і не досліджені до теперішнього часу ризики для ядерних об'єктів пов'язані з імовірними виходами глибинного водню, який проникає на поверхню по підзападинних каналах. Запропоновано підходи до дослідження системи западина - підзападинний канал на проммайданчиках ЧАЕС та інших АЕС. Розглянуто перспективи пошуку скупчень водню як ефективного енергетичного ресурсу.