Адсорбція комплексів цис-дихлордіамінплатини наноструктурами на основі магнетиту - Камінський, О.М.; Кусяк, Н.В.; Петрановська, А.Л.; Абрамов, М.В.; Туранська, С.П.; Горбик, П.П.; Чехун, В.Ф. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
Синтезовано однодоменний магнетит та нанокомпозити Fe₃O₄/димеркаптосукцинова кислота, Fe₃O₄/γ-амінопропілсилоксан, Fe₃O₄/поліакриламід, Fe₃O₄/гідроксоапатит. Вивчено розподіл частинок магнетиту за розмірами та магнетні властивості їх ансамблю. Показано, що розрахунки кривої магнетування магнетної рідини на основі однодоменного магнетиту в межах теорії мікромагнетизму задовільно узгоджуються з експериментальними результатами у припущенні, що намагнетованість насичення матеріалу частинок залежить від їх розмірів. Досліджено ізотерми та кінетику адсорбції комплексів цис-дихлордіамінплатини нанорозмірним магнетитом та синтезованими наноструктурами з різною хімічною природою поверхні на його основі. Результати перераховано на катіони Pt²⁺. Найкращі адсорбційні параметри спостерігалися у нанокомпозитів Fe₃O₄/поліакриламід та Fe₃O₄/γ-амінопропілсилоксан. Експериментальні дані свідчать про перспективність використання досліджених структур для створення магнеточутливих адсорбентів комплексів цис-дихлордіамінплатини, зокрема, медико-біологічного призначення.