Вплив на пухлинні клітини квантових точок сульфіду кадмію, синтезованих з використанням різних біологічних систем - Ніколаєнко, Т.В.; Нікуліна, В.В.; Петрук, Н.А.; Присяжнюк, А.І.; Скачкова, О.В.; Борова, М.М.; Пірко, Я.В.; Гарманчук, Л.В.; Толстанова, Г.М.; Ємець, А.І. (Доповіді НАН України, 2016)
Дослiджено вплив напiвпровiдникових наночастинок (квантових точок) CdS, синтезованих з використанням бiологiчних матриць (зокрема, бактерiї Escherichia coli, гриба Pleurotus ostreatus та рослини Linaria maroccanа), на лiнiю пухлинних клiтин HeLa. Показано, що дослiджуванi квантовi точки CdS виявляють слабку цитотоксичну/цитостатичну активнiсть щодо клiтин HeLa порiвняно з iонним Cd²⁺ та по-рiзному впливають на їх адгезивний потенцiал. Найменш токсичними виявилися квантовi точки, синтезованi з використанням грибної матрицi. Завдяки низькiй токсичностi щодо пухлинних клiтин люмiнесцентнi наночастинки CdS можуть використовуватися у фундаментальних клiтинно-бiологiчних та бiомедичних дослiдженнях.