Більшовицький центр і радянська Україна: економічні аспекти національної політики Кремля у 1917 - 1925 рр. - Єфіменко, Г.Г. (Український історичний журнал, 2009)
У статті йдеться про потребу переосмислення підходів до вивчення історії радянської України. Наголошуючи на економічному підтексті політики Кремля стосовно України, автор арґументує необхідність аналізу дій керівництва УСРР як суб’єкта владної політики. Особлива увага звертається на понятійний апарат та методологічні засади дослідження зазначеної теми.