Перспективи податкового стимулювання НДДКР в Україні: досвід інноваційно розвинутих країн - Мазур, Ю.О. (Економіка промисловості, 2016)
Статтю присвячено виявленню напрямів податкового стимулювання НДДКР в Україні для забезпечення інноваційного розвитку економіки країни. Розглянуто зміни в законодавстві України щодо використання інструментів стимулювання НДДКР. Обґрунтовано, що всучасних умовах Податковим кодексом України не передбачено скорочення податкових зобов’язань платників податків у результаті здійснення ними інноваційної діяльності. На практиці податкове стимулювання інноваційної діяльності в Україні розкривається через звільнення від оподаткування основними бюджетоутворюючими податками законодавчо встановлених видів господарської діяльності. Визначено, що сучасна практика інноваційного розвитку країн світу передбачає значне зростання інвестицій у НДДКР. Одним із найбільш гнучких інструментів державної політики у сфері інновацій виступають податкові стимули НДДКР. Запропоновано впровадження механізму надання інвестиційного податкового кредиту у сфері НДДКР у вигляді знижки на податок на прибуток підприємств, єдиний податок та податок на доходи фізичних осіб для інноваційно активних суб’єктів господарювання. Обґрунтовано, що впровадження запропонова- них напрямів стимулювання НДДКР (за умови стабільного інституційного середовища і незмінних протягом багатьох років правил податкового стимулювання НДДКР) сприятиме поступовому переходу до інноваційного розвитку економіки країни, формуванню нового, більш ефективного механізму державно-приватного партнерства у науково-технічній сфері та в цілому більш сприятливого інституційного середовища господарювання.