Науково-видавнича діяльність М.Грушевського під наглядом органів влади Російської імперії (1907–1914 рр.) - Ткаченко, І.В. (Український історичний журнал, 2011)
У статті на основі архівних матеріалів висвітлено особливості стосунків М.Грушевського з офіційними органами влади Російської імперії у 1907– 1914 рр., їх ставлення до провадженої ним видавничої діяльності. Досліджено засоби, які використовувалися для протидії розповсюдженню редагованих М.Грушевським видань та зростанню їх впливу на українських землях у складі Російської імперії.