Раннє літописання про уличів, древлян і Свенельда (до дискусії навколо ідей О.О.Шахматова) - Арістов, В.Ю. (Український історичний журнал, 2011)
Унікальна інформація Новгородського Першого літопису про підкорення воєводою Свенельдом уличів, отримання данини з древлян та скарги дружини Ігоря (922, 940, 942 рр.) не походить з давнього джерела. Це – пізній конструкт книжника, що використовував «Повість временних літ» та «Список руських городів дальніх і ближніх». Відтак засновані на ній уявлення про підкорення київськими князями уличів чи древлян і відносини між представниками руської верхівки – безпідставні.