Проблеми стратегічного управління соціально-економічним розвитком України з урахуванням процесів децентралізації - Вишневський, О.С. (Вісник економічної науки України, 2016)
У статті визначено проблеми стратегічного управління в Україні. Жодна з класичних функцій стратегічного управління (планування, реалізація, мотивація, контроль) не виконується. Чинне стратегічне планування не враховує сучасні технологічні тренди розвитку, що обумовлює погіршення економічного становища. В умовах децентралізації можливості для консолідації ресурсів зменшуються, натомість система стратегічного управління як інструмент примноження їх ефективного використання не працює. Таким чином доведено, що децентралізація управління має враховувати стратегічний аспект та гармонійно вбудовуватися у стратегічне управління національним розвитком.