Порівняльний аналіз розвитку інноваційного потенціалу промисловості в регіонах України - Драчук, Ю.З.; Трушкіна, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2016)
Одним із основних напрямів реалізації Програми розвитку інвестиційної та інноваційної діяльності в Україні та Національних проектів визнано розвиток публічно-приватного партнерства в промисловості регіонів при залученні різних джерел капітальних інвестицій. У цьому вважається актуальність даного дослідження. Для реалізації масштабних модернізаційних проектів у базових галузях промисловості регіону потребуються значні інвестиційні ресурси, потужним джерелом яких може стати приватний бізнес. На даний час зростає зацікавленість бізнесу до державної підтримки, що дозволяє знизити ризики приватних інвестицій, підвищити надійність інвестиційних проектів для кредитних організацій. Метою статті є порівняльний аналіз розвитку інноваційного потенціалу промисловості з урахуванням регіональних особливостей. Дослідження проведено для 15 регіонів України, де аналіз динаміки основних показників інноваційного та інвестиційного розвитку в обстежених регіонах здійснено з використанням статистичних методів: розрахунку коефіцієнта рангової кореляції Спірмена та тісноти зв’язку між обсягами освоєних капітальних інвестицій і витрат на наукові та науково-технічні роботи. На основі розрахунку лінійного коефіцієнта кореляції Пірсона оцінено рівень лінійної кореляційної залежності між обсягами капітальних інвестицій та реалізованої інноваційної продукції, а також між обсягами фінансування інноваційної діяльності та реалізованої інноваційної продукції на рівні Київської, Закарпатської та Одеської областей.