До питання географічного трактування окремих категорій демографії - Маслова, Н.М. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Розглядається проблема розвитку понятійно-термінологічного апарату сучасної географії населення. Аналізуються географічні та демографічні підходи до трактування змісту понять геодемографічна ситуація та геодемографічний процес, демографічна ситуація та демографічний процес. Здійснюється порівняльний аналіз сутності наукового трактування зазначених категорій.