Філософсько-антропологічний вимір сучасного моделювання освітнього процесу - Троицкая, Т.С. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Стаття присвячена антропологічній інтерпретації моделювання в освітньовиховних системах, зокрема, в професійній підготовці педагога. Автор намагається подолати деякі суперечності наукового процесу з погляду антропологічних вимог. Змальоване власне бачення критеріїв ефективності, адекватності, результативності моделювання у всіх його складових (мета, задачі, принципи, зміст, види, форми, методи, експертиза, організаційноуправлінські умови і т.п.).