Інфраструктурна перебудова економіки України в умовах фінансової та соціально-політичної кризи - Сохнич, А.Я.; Кульбака, В.М. (Вісник економічної науки України, 2015)
У статті розглянуто питання надання Україні міжнародних кредитів, у першу чергу, МВФ та Світового банку. Кошти, які залучаються від закордонних кредиторів не передбачають їх використання у перспективних галузях з метою гарантування своєчасного повернення кредитів та отримання прибутку для проведення розширеного виробництва. Окреслено головну причину занепаду економіки - це некомпетентність головного законодавчого органу держави, який продукує лобістські закони повністю ігноруючи необхідність їх глибокого наукового обґрунтування. Відзначено важливість радикальної зміни вектора інвестиційної політики держави з пасивно-вичікувальної на динамічно активну, що дасть можливість отримати сучасні технології які вкрай необхідні сьогодні, зважаючи на той жалюгідний стан науки в державі. Звернуто увагу на загрозу втрати важелів централізованого управління економікою регіонів в процесі задекларованого керівництвом держави плану децентралізації та передачі частини владних повноважень на місця, що неодмінно призведе до неочікуваної федералізації, яка стане каталізатором фізичного розпаду держави в умовах агресії Росії. Проведений економічний аналіз причин, які примушують міжнародні фінансово-кредитні організації співпрацювати із країнами, що мають найнижчий кредитний рейтинг, до яких належить і Україна. Розглянуто основні макроекономічні помилки керівництва держави в умовах ведення військових дій та пошуку ефективних шляхів відродження виробництва та позитивних зрушень у сфері зайнятості населення.