Зворотний бік війни: Історичний та соціально-правовий портрет радянських оточенців - Вронська, Т.В.; Пастушенко, Т.В. (Український історичний журнал, 2015)
На прикладі доль бійців і командирів Червоної армії, співробітників НКВС, які вийшли з оточення під Києвом, уперше в історіографії порушуються проблеми ставлення у СРСР до цієї категорії військовослужбовців, ототожнення їх правового статусу з військовополоненими. У центрі уваги – формування нормативної бази та особливості процедури перевірки колишніх оточенців фронтовими й реґіональними підрозділами контррозвідки. Аналізуються пролонґовані на декілька повоєнних десятиліть соціально-правові наслідки дискримінації оточенців.