Смерть П.Полуботка в Петербурзі: як це сталося й що саме планував Петро I - Сєров, Д.О.; Таїрова-Яковлева, Т.Г. (Український історичний журнал, 2015)
На основі матеріалів Російського державного архіву давніх актів розглядаються обставини смерті П.Полуботка. Ув’язнений у Петропавловській фортеці наказний гетьман помер 21 грудня 1724 р. (за ст. ст.) від пневмонії, зусилля лікаря виявилися марними. Петро I планував провести показовий процес над П.Полуботком і його однодумцями, звинуватити їх у «державній зраді» та ліквідувати українську автономію. Для цієї мети було створено спеціальний Ґенеральний суд.