Основні напрямки діяльності іноземних консульств на Півдні України у другій половині ХІХ – початку ХХ ст. (на прикладі Миколаєва) - Тригуб, О.; Вовчук, Л. (Емінак, 2007)
У роботі, на основі нових документальних даних, прослідковуються основні напрямки роботи консульських установ іноземних держав, що знаходилися та діяли у Миколаєві у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.