Особливості мартенситного перетворення в зоні зварювання стопу Ti₄₉,₂Ni₅₀,₆Ag₀,₂ медичного призначення - Коваль, Ю.М.; Мусієнко, Р.Я.; Сліпченко, В.М.; Сич, Т.Г.; Кедровський, С.М.; Калеко, Д.М. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Досліджено особливості зварювання функціональних матеріялів на прикладі стопу Ti₄₉,₂Ni₅₀,₆Ag₀,₂ медичного призначення. Розглянуто термічний вплив точкового зварювання змінним струмом і розрядом конденсаторів на структуру стопу, параметри мартенситного перетворення і ефект пам’яті форми. Зазначено, що з’єднання більш міцні при зварюванні розрядом конденсаторів з утворенням литого ядра. При цьому спостерігається зміна параметрів мартенситного перетворення в області з’єднання. Для збереження функціональних властивостей запропоновано відповідну термообробку зварних зразків.