Мессбауерівські дослідження нанорозмірних фракцій шпінелей LiMn₂₋хFeхO₄, отриманих золь—гель-методом - Остафійчук, Б.К.; Будзуляк, І.М.; Бойчук, Т.Я.; Ільницький, Р.В.; Мокляк, В.В.; Бойчук, А.М. (Металлофизика и новейшие технологии, 2015)
Роботу присвячено мессбауерівським дослідженням нанорозмірних порошків модифікованої йонами заліза літій-манганової шпінелі LiMn₂₋хFeхO₄ (х = 0,2, 0,5, 1,0). Встановлено, що, незалежно від вмісту Феруму, при температурі відпалу у 873 К утворюється фаза гематиту, вміст якої зменшується зі збільшенням ступеня заміщення. Показано, що відпал при температурі 1073 К приводить до утворення монофазної шпінельної структури з катіонами двовалентного Феруму в октапідґратниці. Доведено, що руйнування фази гематиту спричиняє збільшення вмісту Феруму в тетрапідґратниці шпінелі.