Ефект «дифузійного насосу» в нанорозмірних металевих композиціях - Олешкевич, А.І.; Науменко, О.В.; Владимирський, І.А.; Волошко, С.М.; Сидоренко, С.І. (Металлофизика и новейшие технологии, 2016)
Проаналізовано процеси структурно-фазових перетворень в об’ємі та приповерхневих шарах нанорозмірної композиції Pd(30нм)/Ho(20нм)/SiO₂ при термічному впливі в рамках багатостадійного моделю дифузії як сукупності процесів масоперенесення за різними механізмами, розділеними за часом. Розглянуто ефект «дифузійного насосу», який полягає у тому, що при термічному обробленні в кисне- та водневмісних атмосферах фізико-хемічні процеси на зовнішній поверхні нанорозмірних металевих композицій термодинамічно визначають дифузійне фазоутворення в об’ємі.