Код національної літератури як психоісторична проблема - Зборовська, Н. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
26—27 жовтня 2006 р. у м. Кракові (Польща) проходила міжнародна конференція “Ucraina Irredenta. Література та культура України ХХ століття”, присвячена 15-річчю краківської україністики. Організатором була кафедра україністики Iнституту східнослов’янської філології Ягеллонського університету. У цій конференції взялиучастьспівробітники Iнститутулітератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Т.Гундорова, Н.Лисенко, Н.Зборовська. Виступ Н.Зборовської був пов’язаний із виходом у світ її докторської монографії “Код української літератури. Проект психоісторії новітньої української літератури”. Нижче друкуємо цю доповідь.