Наукові основи підвищення ефективності розробки газоконденсатних родовищ України - Фик, І.М.; Рибчич, І.Й. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Розглянуто наукові й технологічні засади і можливості збільшення видобування газу і конденсату в Україні з діючих газових та газоконденсатних родовищ. Геологорозвідувальні роботи в Україні щойно набирають силу, а ресурсні передумови дозволяють сподіватись на відкриття крупних родовищ нафти та газу (для чого потрібен час), тому сьогодні стоїть завдання втримати і навіть підняти досягнутий рівень видобування газу на базі старих та виснажених родовищ з важковидобувними запасами. Запропоновано інвестиційний шлях подальшої розробки родовищ зі збільшенням видобування газу на основі впровадження нових науково-технічних і технологічних рішень. За рахунок зниження робочих тисків газових свердловин, додаткового буріння експлуатаційних свердловин (у тому числі похило-спрямованих з насипних дамб у заплавах річок), газліфтної експлуатації та інших технологій у сфері видобування газу очікується по ДК "Укргазвидобування" у період 2003–2010 рр. додатково отримувати щорічно до 3,0 млрд м³ у порівнянні з базовим. При цьому надбазовий видобуток газу і конденсату забезпечить у період 2003–2010 рр. додатковий чистий прибуток 809,9 млн грн, а додаткові надходження до бюджету держави за цей період складуть 1237 млн грн при інвестиційних затратах в 317 млн грн. Апробація інвестиційних прогнозів видобування на Шебелинському родовищі показала, що у 2004 р. базове видобування газу складало – 1,698 млрд м³, інвестиційне – 2,416 млрд м³, фактичне – 2,451 млрд м³.