Розробка газоконденсатних родовищ з використанням нових систем підтримання пластового тиску - Фик, І.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Сучасні технології розробки газоконденсатних родовищ з високим питомим вмістом конденсату шляхом підтримання пластового тиску не забезпечують повного вилучення конденсату з надр. Від 30 до 55 % запасів конденсату, навіть при розробці у режимі сайклінґ-процесу можуть бути не вилучені з пласта. Саме цей конденсат є об'єктом досліджень з точки зору підвищення коефіцієнта кінцевого вуглеводневилучення. Запропоновані нові різновиди систем розробки газоконденсатних родовищ з підтриманням пластового тиску спрямовані на більш повне вилучення конденсату з надр. Розроблено способи регулювання сайклінґ-процесу, способи активної дії на газоконденсатний пласт, способи підтримання пластового тиску шляхом перепуску сухого газу, способи розробки нафтових облямівок і конденсатних валів у газоконденсатних родовищах. Вивчено вплив параметрів нафтогазоконденсатного пласта на ефективність розробки. За рахунок впровадження нових технологічних процесів і різновидів підтримання пластового тиску можливе збільшення конденсатовилучення з покладів на 3–20 % у залежності від геологічної специфіки газоконденсатних покладів.