Корозійно-механічна поведінка сталевих підземних газопроводів при низькому та середньому тисках - Крижанівський, Є.І.; Гончарук, М.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Виявлена схильність металу газопроводу під дією середовища та механічних напружень до локальної корозії з утворенням глибоких виразок. Встановлено, що в зоні зварного з'єднання значно інтенсифікуються локальні корозійні процеси з утворенням характерних виразок, які є однією з основних причин розгерметизації газопроводу.