Особливості використання методу гамма-каротажу в умовах забруднення стінок свердловин - Люшня, Є.П.; Скорбун, А.Д.; Панасюк, М.І.; Левін, Г.В. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2013)
При будівництві фундаментів нового безпечного конфайнмента було пробурено велику кількість свердловин для шпунтового огородження. Ці свердловини було використано для проведення гамма-каротажу з метою оцінки забрудненості ґрунтів радіонуклідами, прогнозу кількості радіоактивних відходів, які утворяться при видаленні ґрунту з котловану, та дозових навантажень на персонал при розкритті активного шару ґрунтів. Вимірювання гамма-поля проводилися майже в 500 свердловинах. При обробці даних гамма-каротажних вимірювань у цих свердловинах було виявлено збільшені значення потужності експозиційної дози нижче активного шару і на вибої деяких свердловин. Таке явище могло свідчити про наявність додаткового забруднення нижче активного шару, яке могло бути пов’язане як із перенесенням радіоактивних частинок вниз по стовбуру свердловини у процесі буріння, так і з об’ємним забрудненням грунтів. У зв’язку з цим було розроблено й використано новий підхід для інтерпретації результатів, а саме використовувалось нормування на максимум гамма- каротажної діаграми. Такий прийом дав змогу порівнювати результати гамма-каротажу в різних свердловинах, а також проаналізувати природу та походження надлишкового забруднення на вибої свердловин. У результаті було встановлено, що надлишкове випромінювання нижче активного шару в більшості свердловин повністю пояснюється просипанням уздовж стінок на вибій радіоактивного грунту з верхніх шарів.