Метод побудови областей керованих станів динамічного об’єкта - Cемко, В.В. (Математичні машини і системи, 2015)
У статті запропоновано метод розрахунку областей гарантованого управління динамічним об’єктом з застосуванням математичної моделі, яка є інваріантною до вектора зовнішніх збурень фізичного середовища руху. За умов певних припущень математична модель може бути зведена до системи алгебраїчних рівнянь. Вектор рішень отриманої системи рівнянь є інваріантним до зовнішніх збурень середовища переміщення об’єкта управління, що дозволяє визначати поведінку динамічного об’єкта під управлінням ергатичної системи в тих чи інших умовах її функціонування, а також при вирішенні задачі конфлікту. Можливість переведення об’єкта управління з одного стану до іншого шляхом виконання послідовності дій визначається у просторі досяжності управління за умови забезпечення повної керованості.