Деякі аспекти підвищення ефективності геологорозвідувальних робіт при пошуках та розвідці покладів нафти і газу - Гладун, В.В.; Сабецький, В.В.; Войцицький, З.Я.; Коваль, А.М.; Чепіль, П.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
На прикладі Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ) обґрунтовуються принципи формування раціонального комплексу геолого-геофізичних методів і методик при вивченні будови геологічного розрізу з метою пошуків та розвідки покладів вуглеводнів. Оцінюється перспективність складнопобудованих літологічно мінливих товщ в ДДЗ, в тому числі карбонатних відкладів та зон можливого розвитку вторинних колекторів. Як приклад подається сейсмічне зображення нетрадиційних перспективних об'єктів, пов'язаних з розущільненням карбонатних та теригенних відкладів. З врахуванням аналізу перспектив обґрунтовані конкретні задачі, що стоять перед геологами в цьому регіоні, та визначено раціональний комплекс геолого-геофізичних досліджень щодо їх вирішення. Доводиться необхідність переходу від структурної сейсморозвідки до застосування технологій детального вивчення перспективних відкладів, пропонуються інші заходи, спрямовані на підвищення ефективності вивчення і промислового освоєння покладів вуглеводнів в ДДЗ.