Оптимізаційний підхід до визначення потреби полів господарства у мінеральних добривах - Гарам, В.П.; Читаєв, Д.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Розглядаються можливості розрахунку та оптимізації на основі теорії рішень кількості мінеральних добрив, що будуть внесені при формуванні врожаю рослинницьких культур, в залежності від забезпеченості ґрунту елементами живлення рослин. Показано, що розрахунки можуть забезпечити значну економію матеріальних ресурсів по відношенню до нормативних методів.