Структура та підходи до оцінки валової доданої вартості підприємства - Коритько, Т.Ю. (Вісник економічної науки України, 2016)
Досліджено та проаналізовано наукові підходи щодо трактування поняття додана вартість. Висвітлено та охарактеризовано особливості формування доданої вартості на підприємстві. Розкрито взаємозв’язок з основними категоріями та поняттями дослідження. Поелементна оцінка валової доданої вартості підприємства здійснюється з метою досягнення оптимальної комбінації елементів за допомогою найбільш ефективного набору ресурсів.Запропоновано методичний підхід щодо оцінки валової доданої вартості, який полягає у визначенні на основі експертного методу показників, що вливають на величину валової доданої вартості; проведенні розрахунку питомої ваги факторних показників за їх значимістю залежно від результатів кореляційного аналізу; визначенні інтегрального показника валової доданої вартості. Використання розробленої економетричної моделі дозволить визначити вплив факторів на рівень валової доданої вартості підприємства та виступає ефективним інструментом прогнозування його діяльності.