Впровадження методів, що базуються на проведенні полімеразної ланцюгової реакції, для виявлення генів стійкості до бурої іржі у пшениці - Пірко, Я.В.; Карелов, А.В.; Козуб, Н.О.; Созінов, І.О.; Пірко, Н.М.; Ємець, А.І.; Корховий, В.І.; Колючий, В.Т.; Блюм, Я.Б.; Созінов, О.О. (Наука та інновації, 2012)
Впроваджено молекулярно-генетичні методи виявлення гена стійкості до бурої іржі (Puccinia triticina) – Lr34, який відповідає за родову неспецифічну резистентність пшениці до цього патогена. Для визначення алельного стану локусу Lr34 за допомогою полімеразної ланцюгової реакції з використанням кодомінантного маркера cssfr5 проаналізовано 30 сортів пшениці селекції Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла НААН України та Інституту фізіології рослин і генетики НАН України. Встановлено, що серед досліджених сортів відсоток таких, що містять алель Lr34(+), який надає стійкості до бурої іржі, становить 16,7 %. Отримані результати передані до Миронівського інституту пшениці для використання у селекційному процесі.