Вивчення закономірності контактоутворення в металевих порошкових матеріалах за результатами прецизійних механічних випробувань - Подрезов, Ю.М.; Назаренко, В.А.; Євич, Я.І.; Марченко, Н.М. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2014)
Вивчено закономірності контактоутворення в порошковому титані на різних технологічних етапах його отримання за результатами випробувань на чотириточковий вигин. Проаналізовано вплив технологічних та структурних параметрів на еволюцію контакту. Показано, що процес контактоутворення в попередньо ущільнених пресовках здійснюється в дві стадії: на першій відбувається зарощування площинної пори, при цьому контакт росте самоподібно за механізмом об’ємної дифузії, на другій — об’ємне спікання. На цій стадії високопоруваті матеріали збільшують відносний розмір контакту значно більше, ніж більш щільні.