Віброакустична система ВАС-1 для ранньої вібраційної діагностики обертових механізмів - Яворський, І.М.; Юзефович, Р.М.; Кравець, І.Б.; Мацько, І.Й.; Стецько, І.Г.; Луферчик, П.П. (Наука та інновації, 2013)
Представлена розроблена у Фізико-механічному інституті ім. Г.В. Карпенка НАН України віброакустична система для виявлення та діагностики дефектів обертових вузлів механізмів на ранніх стадіях їх розвитку, основою якої є теорія і методи статистики періодично нестаціонарних випадкових процесів та їх узагальнень. Описано функціональні можливості системи. Розглянуто приклад її застосування при виявленні та ідентифікації дефектів підшипників ковзання турбоагрегатів ТЕС.