Cупрамолекулярні наномашини та смарт-матеріали - Кальченко, В.І.; Родік, Р.В. (Вісник НАН України, 2017)
У статті висвітлено досягнення українських учених у створенні супрамолекулярних машин та супрамолекулярних матеріалів для різних видів застосувань. Подальший розвиток цього наукового напряму у світі обіцяє прориви у техніці та медицині, особливо з огляду на те, що Нобелівську премію з хімії в 2016 р. було присуджено «за дизайн і синтез молекулярних машин» — окремих молекул та їх ансамблів, які можуть здійснювати спрямовані рухи.