Структура та властивості металоборидних евтектичних сплавів систем Ti—Mo—B та Nb—Mo—B - Потажевська, О.А.; Бондар, А.А.; Білоус, О.О.; Циганенко, Н.І.; Артюх, С.Ю. (Современные проблемы физического материаловедения, 2015)
Досліджено структуру та фізико-механічні властивості металоборидних евтектичних сплавів систем Ti—Mo—B та Nb—Mo—B: мікротвердість при кімнатній температурі та твердість в інтервалі температур від кімнатної до 900 °С. Встановлено, що часткова стабілізація молібденом фази на основі β-титану приводить до утворення багатокомпонентної матриці β + α″ + ω при [Mo]/([Ti] + [Mo]) = ~0,05 (вміст металів у % (ат.)), внаслідок чого мають місце максимуми на концентраційних залежностях мікротвердості та твердості. Максимальне зміцнення β-матриці (до 6,1—6,9 ГПа) спостерігається в області складів 0,45 < [Mo]/([Ti] + [Mo]) < 0,8. Визначено, що температура початку різкого знеміцнення сплавів системи Ti—Mo—B залишається практично незмінною в області складів із багатофазною матрицею та зростає приблизно на 200 °С в області з β-матрицею. У сплавах системи Nb—Mo—B при збільшенні вмісту молібдену мікротвердість зростає від 9,4—12,6 ГПа для евтектики β + (Nb₁-xMox)₃В₂, до 15,6 ГПа для β + (N₁-xMox)₃В₂ + (Mo₂B) і до 16,9 ГПа для β + (Mо₂B).