Виявлення генів, які детермінують якісні характеристики зерна та стійкість до стресових факторів у кукурудзи - Марковський, О.В.; Банникова, М.О.; Борисова, В.В.; Федоренко, Т.В.; Моргун, Б.В. (Наука та інновації, 2014)
Здійснено оцінку 200 експериментальних форм кукурудзи НВФГ «Компанія "Маїс"» щодо наявності генів, які детермінують якісні характеристики зерна (гени wx та fl-2) та стійкість до гербіцидів (гени bar (pat), epsps) і комах (cryгени). Проведено виділення загальної ДНК з живої рослинної тканини кукурудзи, добір та дизайн праймерів для виявлення генів wx, fl-2, bar (pat), mepsps, CP4 epsps, cry1A(b), cry1F, cry1A.105, mcry3A, cry2Ab2, cry3Bb1, cry34Ab1, cry35Ab1. Розроблено методики мультиплексної та низхідної (Touchdown) полімеразних ланцюгових реакцій (ПЛР) та проведено ампліфікацію визначених послідовностей. Серед проаналізованих 200 експериментальних форм кукурудзи НВФГ «Компанія «Маїс» жодного трансгена (bar (pat), mepsps, CP4 epsps, cry1A(b), cry1F, cry1A.105, mcry3A, cry2Ab2, cry3Bb1, cry34Ab1, cry35Ab1) виявлено не було, у той час як ген fl-2 знайдено у 41-му зразку, ген wx — у 192-х проаналізованих зразках.