Радіаційно-стимульовані перетворення електропровідності нанокомпозиту поліетилену з багатостінними вуглецевими нанотрубками - Ничипоренко, О.С.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Пінчук-Ругаль, Т.М.; Грабовський, Ю.Є.; Заболотний, М.А.; Мамуня, Є.П.; Левченко, В.В.; Шлапацька, В.В.; Стрельчук, В.В.; Ткач, В.М. (Вопросы атомной науки и техники, 2016)
Виконано дослідження морфології багатостінних вуглецевих нанотрубок (БВНТ) та нанокомпозитів поліетилену (ПЕ) низької густини з БВНТ з використанням просвічуючої і скануючої електронної мікроскопії. Вивчена кристалічна структура і ступінь кристалічності для вихідних нанокомпозитів і після електронного опромінення з різними дозами опромінення. Дозові залежності модуля Юнга, електропровідності та температурна залежність електропровідності показують, що за малих доз опромінення (0,01; 0,02 і 0,03 МГр) у полімерній матриці формуються полієнові структури. При підвищенні дози, включаючи 5,0 МГр, ці полієнові послідовності руйнуються, в той же час виникають міжмолекулярні зшивки. Такі зшивки значним чином впливають на температурну залежність електропровідності нанокомпозитів, які містять провідні кластери, що утворені нанотрубками. Це особливо помітно вище температури плавлення ПЕ.