Суспільні ідеї та сучасні механізми комунікації - Розумний, М. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2004)
Стаття присвячена методологічним аспектам вивчення змісту масової комунікації. Засоби масової комунікації (ЗМК), описуючи поточні події, повсякчас звертаються до визначальних суспільних ідей, які автор розглядає як історичні форми суспільної свідомості. У свою чергу, ці постійні апеляції до ідей з боку мас-медіа неминуче впливають на зміст самих ідей та їхнє розуміння суспільством.