Інноваційні розробки вуглехімічної науки в Інституті фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України - Шендрік, Т.Г. (Наука та інновації, 2015)
Наведено короткий історичний нарис і розробки відділу хімії вугілля Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України, пов’язані з проблемами експлуатації вугільних шахт, пошуком рішень щодо запобігання самозапаленню вугільних пластів, пилопридушенню у гірських виробках, встановленню структурно-хімічних особливостей вугілля різного генезису і стадій метаморфізму для розробки нових способів їх модифікації і раціонального використання. Запропоновано способи отримання дешевих сорбентів з української сировини (у т.ч. вуглецевмісних відходів). Окреслено проблеми сучасної вуглехімічної науки в Україні.