Волны в насыщенном жидкостью пористом вязкоупругом материале - Исрафилов, Р.М.; Савельева, Е.В. (Прикладная механика, 2014)
Розв’язувана задача є прямою аналогією задачі, дослідженої раніше для насиченого пружного матеріалу, на випадок пористого насиченого рідиною в’язко-пружного середовища. В якості теоретичної моделі середовища використовується класична лінійна схема Біо. Система зв’язаних інтегрально-диференціальних рівнянь для переміщень скелета і рідини отримані за допомогою принципу Вольтера і операторного методу Работнова. Поширення лінійно-пружних хвиль вивчається для півпростору, на граничній поверхні якого діє гармонічний короткочасний імпульс заданої частоти. Викладено процедуру розв’язання задачі за методом перетворення Лапласу за часом. Побудований аналітичний розв’язок задачі в просторі зображень Лапласа з врахуванням в’язко-пружності скелета, процедура оберненого перетворення детально описана.