Впровадження молекулярних систем визначення генетичного поліморфізму озимої пшениці для отримання високопродуктивних спеціалізованих сортів - Моргун, Б.В.; Степаненко, А.І.; Степаненко, О.В.; Банникова, М.О.; Голубенко, А.В.; Нітовська, І.О.; Майстров, П.Д.; Гродзинський, Д.М. (Наука та інновації, 2016)
Впроваджено молекулярні системи визначення генетичного поліморфізму для 100 сортів озимої пшениці: проведено скринінг наявності цінних алелів на основі полімеразних ланцюгових реакцій; з’ясовано рівень поширення алелів низької та середньої активності поліфенолоксидазних ферментів та проведено валідування. Виявлено сорти пшениці з житніми транслокаціями 1AL.1RS, 1BL.1RS, рецесивним алелем гена Tamyb10, геном стійкості до септоріозу Stb4, зчепленим з поліморфним локусом Xgwm111. Визначено сорт ваксі-пшениці та сорти-носії нетипового функціонального алелю Wx-B1е. Складено характеристику 100 елітних та перспективних сортів пшениці за наявністю цінних алелів генів, які детермінують якісні ознаки зерна (гени PPO, Tamyb10-A1, Wx) та стійкість до біотичних та абіотичних стресових факторів (житній транслокативний матеріал, Tamyb10-A1, Stb4).