Комплексна терапія хворих із меланомою шкіри і саркомою м’яких тканин кінцівок та тулуба з використанням радіочастотної гіпертермії - Коровін, С.І.; Палівець, А.Ю.; Орел, В.Е.; Дзятковська, Н.М.; Кліманов, М.Ю.; Дзятковська, І.І.; Ніколов, М.О.; Романов, А.В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Мета дослідження – експериментальне обґрунтування й вивчення впливу на ефективність комплексної терапії хворих із меланомою шкіри і сар- комою м’яких тканин кінцівок та тулуба помірної локальної радіочастотної гіпертермії (РГТ). Експериментальна частина дослідження проведена з викори- станням модельної меланоми В16 (30 мишей лінії C57Bl/6). Досліджено 34 хво- рих з генералізованою формою меланоми шкіри, 57 хворих із саркомою м’яких тканин кінцівок та тулуба. Поєднана дія дакарбазину та електромагнітного опромінення гальмувала ріст меланоми В16 та її метастазування в легені відповідно на 48 та 53% більше, ніж вплив лише одного препарату. Хворим се- анс РГТ проводили на апараті «Магнітерм» (Радмір, Україна) після хіміотерапії або променевої терапії. Результати лікування хворих із генералізованою формою меланоми шкіри засвідчили, що лікування з використанням РГТ статистично достовірно покращує якість життя пацієнтів порівняно з контрольною групою. Застосування РГТ на фоні променевої терапії підвищило однорічну виживаність хворих із саркомою м’яких тканин кінцівок та тулуба на (13,3 ± 0,8)% порівняно з пацієнтками, яких лікували без використання РГТ.