Бюджетування як напрямок удосконалення системи управління діяльністю підприємств - Пожуєва, Т.О. (Вісник економічної науки України, 2017)
У статті розглянуто сутність бюджетування як інструменту оперативного управління; визначено переваги та доцільність використання бюджетування в системі управління діяльністю підприємств. В умовах трансформації вітчизняної економіки, яка супроводжується високими темпами інфляції, нестабільністю діючого законодавства, зміцненням конкуренції, мінливістю цін на фінансових та товарних ринках, низькою фінансовою результативністю, платоспроможністю та ліквідністю вітчизняних промислових підприємств обґрунтованою є необхідність та доцільність пошуку та впровадження і застосування більш ефективних методів управління фінансово-господарською діяльністю. Одним з таких методів управління є оперативне фінансове планування - бюджетування. Метою статті є дослідження методологічних аспектів бюджетування для підвищення ефективності роботи підприємства. Підприємство, що функціонує в умовах ринкової економіки, зобов'язане з необхідною вірогідністю визначити потребу у фінансових, матеріальних, трудових і інтелектуальних ресурсах, а також джерелах їхнього одержання. Важливе значення надається вмінню досить точно розрахувати ефективність наявних ресурсів і кінцевий економічний і фінансовий результат. Бюджетування є першим етапом розробки системи регулярного економічного управління й сприяє оптимізації фінансових потоків і ресурсів підприємства, що дозволяє значно знизити їхній обсяг і потребу в них, собівартість і підвищити конкурентоспроможність підприємства.