Управління трудовим потенціалом підприємства та підвищення ефективності його використання - Ткаченко, А.М.; Бакута, А.В. (Вісник економічної науки України, 2017)
Відповідно до мети даної роботи були поставлені наступні завдання: виявлення чинників, що визначають трудовий потенціал окремого працівника і підприємства; аналіз критеріїв і методології оцінки трудового потенціалу; аналіз методів управління трудовим потенціалом підприємства; оптимізація організаційної структури та взаємодії працівників; розробка системи управління персоналом, націлених на підвищення ефективності використання трудового потенціалу підприємства. Об'єктом дослідження є персонал підприємства. Предметом дослідження є трудовий потенціал окремого працівника і підприємства, що визначають його чинники і способи управління. Основу статті складають положення економічної теорії та економіки праці, роботи вітчизняних і зарубіжних вчених в області управління трудовим потенціалом, методичні розробки з проблем діагностики трудового потенціалу, мотивація персоналу, оцінки соціально-психологічного клімату, визначення оптимальної чисельності персоналу, а також дослідження в суміжних областях (менеджмент, управління персоналом, теорія мотивації, аналіз господарської діяльності підприємства).Практична значимість статті полягає в тому, що застосування розробленої системи може сприяти підвищенню ефективної діяльності підприємства за рахунок більш повного і раціонального використання його трудового потенціалу. Результати комплексного аналізу, що представлений в даній роботі, можуть бути використані для розробки систем підвищення ефективності використання трудового потенціалу на інших підприємствах.