Концепція формування системи технологічного підприємництва в Україні - Бутенко, А.І.; Шлафман, Н.Л.; Бондаренко, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті викладено авторське бачення концепції формування системи технологічного підприємництва в Україні. Виділено фактори, які перешкоджають інноваційному розвитку вітчизняної економіки: організаційні: недостатність стимулів до формування нових організаційних форм проведення досліджень та інноваційних розробок, непродумане реформування цього сектора без ясного бачення бажаного образу науки в країні, недосконала фінансова та кадрова політика в області науки, яка призвела до критичної втрати потенціалу дослідників, недостатність працюючих механізмів державно-приватного партнерства в області інноваційних розробок, недосконала державна промислова та інноваційна політика; фінансові: недосконала структурафінансування науково-технологічного розвитку, зокрема вкрай низька участь закордонних і вітчизняних підприємницьких структур у його фінансуванні; низька ефективність механізмів концентрації ресурсів в межах існуючих механізмів вибору і реалізації пріоритетних напрямів розвитку науки, технологій і техніки; економічні: низький рівень конкурентоспроможності вітчизняного виробництва, і відповідно низька частка інноваційно активних підприємств промисловості; багато підприємств галузей не витримують конкуренції навіть на внутрішньому ринку; споживчий ринок України все більше наповнюють товари іноземного виробництва; на межі виживання опинилися високотехнологічні галузі, втрачено значну частину науково-технічного потенціалу; негативні структурні зрушення тривалий час супроводжувалися втратою робочих місць, економічним занепадом багатьох населених пунктів, де припинили свою діяльність містоутворюючі підприємства, що призвело до масової трудової міграції економічно активного населення до інших країн. Розвинено понятійно-категоріальний апарат теорії національної економіки в частині надання визначень понять «технологічне підприємництво» (як підприємницької діяльності щодо перетворення наукових знань на інноваційні ідеї створення нових продуктів і технологій, пристосованих до сучасних ланцюжків створення доданої вартості) та «система технологічного підприємництва» (як єдиний комплексний соціальний інститут «освіта, наука, технології, інновації, технологічне підприємництво»); визначено принципи побудови системи технологічного підприємництва (цілеспрямованості, цілісності, самоорганізації, повноти, конкуренції, відкритості), критерії її працездатності (стійкість, стабільність, рівновага, надійність), базис (у вигляді науково-технічної інфраструктури), елементи і взаємозв’язки між ними; визначено методи і механізми забезпечення функціонування системи технологічного підприємництва.