Підприємницькі об’єднання в Україні останньої третини ХІХ – початку ХХ cт: від інституціоналізації інтересів до надрегіональних форм інтеграції - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
У статті розглянуто мережу представницьких підприємницьких об’єднань, які існували в Україні в останній третині ХІХ – на початку ХХ ст. Проаналізовано їх політику щодо інституціоналізації власних інтересів та активного їх лобіювання в уряді, що було важливим етапом на шляху перетворення підприємницького прошарку в окремий клас.