Козацький автономізм ХVІІІ ст.: характер і тенденції - Корольов, Г.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
Розглядається феномен козацького автономізму XVIII ст. як проект легітимацію Гетьманщини у складі імперії Романових.