Концептуальне моделювання спалахів лісових пожеж на основі онтологічного підходу DataMining. Частина 2 - Радовановіч, М.; Виклюк, Я.І.; Міленковіч, М.; Йовановіч, А.; Вуковіч, Д.; Стеванчевіч, М.; Мацюк, Н.О.; Леко, Т.Б (Системні дослідження та інформаційні технології, 2015)
Протестовано геліоцентричну гіпотезу причин спалахів лісових пожеж. Знайдено докази кореляції між раптовим надходженням заряджених частинок з боку сонця і виникненням лісових пожеж із затримкою від одного до чотирьох днів. Проведено порівняльний аналіз методів ANFIS та нейронних мереж в задачі пошуку функціональної залежності між виникненням лісових пожеж і факторами, що характеризують сонячну активність. Для цієї мети використано декілька методів аналізу (методи усунення сезонності, R/S аналіз, DataMining) для встановлення потенційних зв’язків між коливаннями певних параметрів, що характеризують сонячну активність, і виникненням лісових пожеж з врахуванням затримки в часі. Знайдено наявність взаємозв’язку і розроблено прогностичний сценарій, заснований на ANFIS та нейромережевих технологіях. Ці методи, в деяких випадках, дозволяють досягнути точності прогнозування до 93%.