Методологічні основи дослідження інноваційного потенціалу технологічного підприємництва в Україні - Бутенко, А.І.; Уманець, Т.В.; Гриневич, Л.В. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті викладено авторське бачення методології дослідження інноваційного потенціалу технологічного підприємництва. Означено процеси перебудови передових економік, що позначились на державних пріоритетах України. Обґрунтовано необхідність переходу України до економіки, яка базується на ефективному використанні інноваційного потенціалу технологічного підприємництва, в основу стійкої конкурентної переваги якого покладена інноваційна ідея. Визначено передумови становлення та успішного розвитку технологічного підприємництва. Надано авторське бачення сутності категорії «інноваційний потенціал технологічного підприємництва» на основі системного підходу з урахуванням структури взаємозв’язків між елементами системи технологічного підприємництва та з позиції стратегічного і оперативного управління. Визначено умови динамічного росту даного потенціалу. Кількісні та якісні параметри розвитку інноваційного потенціалу технологічного підприємництва запропоновано розглядати у рамках системи його індикаторів і характеристик, яка утворюється на базі двох підсистем: інноваційний кадровий потенціал технологічного підприємництва (професійно-технічний, науковий і дослідницький) та економіко-екологічний (інфраструктурно-виробничий, інвестиційно-фінансовий, інформаційний, ринковий та екологічний). Висунуто дві гіпотези відносно дослідження даного потенціалу, означено методи наукового пізнання та припущення для кожної з них. Визначено принципи побудови архітектури методологічних засад дослідження інноваційного потенціалу технологічного підприємництва в Україні (системності, урахування обліку взаємообумовленості функціонування складових системи технологічного підприємництва та компетентності). Рекомендовано кількісну оцінку рівня інноваційного потенціалу технологічного підприємництва здійснювати на основі інтегральних індикаторів. Приведено трьохступеневу структуру побудови даних інтегральних індексів, надано алгоритм їх розрахунку та методичний підхід до ідентифікації рівня інноваційного потенціалу технологічного підприємництва за допомогою оціночної шкали в рамках п’яти класів: критичний, низький, задовільний, середній та високий. Визначено потенційних споживачів отриманої інформації за даним методичним підходом. Запропоновано з метою активізації діяльності технологічного підприємництва розробити механізм формування, використання та розвитку інноваційного потенціалу технологічного підприємництва.