Феномен М. І. Комбурлея або хроніка правління волинського губернатора - Маркевич, О.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
У статті аналізується діяльність М.І. Комбурлея на посаді волинського губернатора. З’ясовуються впроваджувані ним нововведення та охарактеризовуються його управлінські якості. На прикладі цього російського урядовця зроблено висновок про значення взаємовідносин верховної влади з місцевою елітою та вплив цього фактору на становище Правобережної України у складі Російської імперії.